Achter de Lens: Een Dag in het Leven van een Trouwfotograaf

Als de zon opkomt op een trouwdag, word ik vaak voor mijn wekker wakker. De spanning en anticipatie maken plaats voor een kop koffie terwijl ik mijn apparatuur nog een keer check. En hoewel voldoende slaap belangrijk is, zorgt het enthousiasme en de adrenaline op deze dag vaak al voor de nodige energie. Onderweg naar de eerste locatie zet ik mijn muziek altijd net wat harder. Geen idee waarom, dit zit er na al die tijd ingeroest. Ik begin mijn dag vaak bij de bruid. Terwijl de haren worden gestyled en de make-up wordt aangebracht, ben ik al druk bezig met het vastleggen van deze voorbereidingsmomenten. Tussendoor een snelle rit naar de bruidegom voor wat detailfoto's voordat ik terugkeer voor het magische "first look" moment. Het moment waarop ze elkaar voor de eerste keer zien, een onvergetelijk tafereel van liefde en emotie.

Door naar de trouwshoot! Mijn must-have is de Canon ART 50mm, een favoriet vanwege de scherpte en vast brandpunt. Voor elke bruiloft bereid ik me voor met een specifiek doel in gedachten. Een lijstje en wat favoriete foto’s van een moodboard van het bruidspaar geeft me richting, maar ik laat ruimte voor spontane momenten.

Een ontspannen sfeer tijdens de fotoshoot creëer ik door zelf rustig te blijven. Vaak hebben we al een preweddingshoot gehad, ik merk dat dat bij een bruidspaar rust geeft en vertrouwen. Vooral met kleine kinderen een enorme aanrader! Om het bruidspaar op hun gemak te stellen, creëer ik momenten van lachen en geef ik hen ruimte om zichzelf te zijn. De keuze van de locatie? Die is volledig naar keuze van het bruidspaar. Het is altijd een avontuur, wetende dat alle ogen op mij gericht zijn om deze unieke momenten vast te leggen.

De ceremonie, het hart van de dag. De spanning voor de ceremonie is mijn brandstof. Hier voel ik de meeste spanning van de dag, want dit is het moment waarop het bruidspaar maar 1x het ja-woord zegt en is elk moment zo puur dat dat niet over te doen is. Het scherpt mijn blik en maakt me alert. Luisteren naar wat er gezegd wordt, helpt me in het verhaal te duiken. De woorden die het bruidspaar naar elkaar en naar hun familie uitspreekt, raken me altijd. Mijn doel tijdens de ceremonie is niet alleen het vastleggen van het bruidspaar, maar ook het betrekken van de gasten. Daar zit vaak veel emotie en blije gezichten.

Toasten, Borrelen en Familiefoto's: Na de ceremonie is het tijd om te toasten, te borrelen en wat familiefoto's te maken. Dit is mijn kans om met de gasten te kletsen, spontane momentjes vast te leggen en een beetje meer naar de achtergrond te verdwijnen. Het moment waarop ik de verhalen van familie en vrienden vastleg, die de dag nog specialer maken. Eind van de borrel is er altijd nog wel een lijstje met daggastfoto’s aanwezig. Hier heb ik eigenlijk altijd champagne bij om te poppen en confetti, blijft toch altijd leuk! Te midden van al die bruidstaarten en feestvreugde is er één moment dat altijd bij me blijft. Een videoboodschap van een overleden ouder voor het bruidspaar. Soms gaat mijn eigen emotie op pauze, maar dit was een moment dat zelfs ik het niet droog hield.

Dinerpauze: Het diner is mijn kleine pauzemomentje. Terwijl het bruidspaar en de gasten genieten van het eten, neem ik de tijd om al wat foto's te bewerken. Zodat ik deze of op de avond al op een scherm kan laten zien of het bruidspaar daar in de ochtend mee wakker word. Ik leg de sfeer aan tafel vast en laad op voor het avondprogramma. Sommige dagen beginnen al vroeg dus dan is dit een hele fijne break om even terug te kijken op de hele dag.

Vaak neem ik afscheid voordat het feest begint, dit doe ik omdat ik je anders tijdens het feest onderbreek of aan het einde als je nog met de daggasten in een bubbel zit. Terwijl iedereen geniet van drankjes en dansen, ga ik op in mijn eigen wereld. Omdat ik ook festivalfotograaf ben, gaat eind van de dag mijn serieuze knop van overdag om. Oordoppen in en de dansvloer op. Vanaf het begin van de dag ben ik altijd het meest aanwezig en eind van de dag probeer ik zo onopvallend mogelijk aanwezig te zijn. Het mooiste compliment wat ik vaak krijg is ook dat mensen me op gegeven moment niet meer gezien hebben, maar de foto’s er wel zijn. In de auto, na een lange dag, laat ik de dag nog even in mijn gedachten passeren. Een moment van rust voordat ik de dag afsluit en mijn bed opzoek.

Mijn dag als een trouwfotograaf. Wil je meer weten of heb je vragen? Laat het me gerust weten in de reacties! 💬📸

Volgende
Volgende

Ontdek de Magie van Unieke Trouwlocaties in Brabant en Omstreken